Caesars örn (1996)

Ett sommarprunkande Gotland med orkidéängar och Visbys medeltidshus är scenen. Dropstensgrottorna i Lummelunda och en gravplats frånjärnåldern är dramatiska kulisser. Romerska guldmynt, en 2000-årig dolk och heroin från Tadzjikistan finns bland rekvisitan.

Rom är världens medelpunkt, Caesar imperiets härskare. Nya provinser erövras. Expansionen fortsätter mot norr. Men krigslyckan vänder. Gerrnanerna förintar tre legioner i slaget vid Teutoburgerskogen år nio efter Kristus. Flydde överlevande fran massakern i skam och nesa upp mot det mörka, hemlighetsfulla Scandia, utom räckhåll för Roms straff? Nonsens, säger forskarna. Mycket möjligt, tror Johan Kristian Hornans förmögne släkting med passionerat intresse för arkeologi. Han bekostar en utgrävning på Gotland för att bevisa sina teser. Ett sensationellt fynd görs, men Döden grumlar glädjen. Olyckshändelse, säger polisen. Straffet för den som stör gravens frid, säger andra. Mord, menar Johan Homan. Men ingen tror honom.

 Arkeologi, det gotländska köket, Julia Roberts med tjänstepistol, engelsk klubbatmosfär i London och folklig övertro blandas till en stark Hornari- cocktail. Och den vackra siamesdamen Cléo de Merode hittar, bokstavligen talat, nyckeln till gåtan.

HomanSällskapet