Dödligt svek (2003)

”Det var då han insåg att han blivit gammal, det var då han accepterade det han förträngt. Och det var då han visste att hon måste dö.”

Så dramatiskt börjar Dödligt svek, den trettioförsta i raden av Homandeckare av Jan Mårtenson. Och dramatiskt är det även i fortsättningen av boken, med många förvecklingar, ett rikt galleri av misstänkta brottslingar och oförklarliga dödsfall.

Vi får möta en krets människor som alla sysslar med köp och försäljning av antikviteter. Gamla allmogemöbler förs ut ur Sverige utan tillstånd av myndigheterna. Här finns många som inte har så rent mjöl i påsen, många som tjänar stora pengar på att skicka dyrbara allmogeföremål till utländska mottagare, rika nog att inte behöva fråga efter priset. Men lagligt är det inte och både polis och försäkringsbolag vill gärna få ett slut på karusellen.

Handlingen i Dödligt svek kretsar kring en historisk raritet, en stor ryttarkanna i silver, som Gustav II Adolf fick när han tågade in i Augsburg 1632. Den har funnits i samma familj i snart fyra hundra år, men nu har den stulits. Jonas Eriksson har mött en ung flicka på Centralen, hon har följt honom hem och nästa morgon är hon borta, och med henne silverpokalen.

Jonas är desperat, för silverkannan ska stå på altaret fylld av blommor vid ett släktbröllop i Skåne om en dryg vecka. Det är hans svärföräldrar som äger pokalen, och han står inte på bästa fot med dem. I sitt beråd söker Jonas hjälp hos Johan Kristian Homan, som han känner sedan glada studentår i Uppsala.

Omdömeslös som alltid ställer Johans Kristian upp och dras in i en malström av dramatiska förvecklingar, där illegal export av svenska allmogemöbler, ekonomisk brottslighet, hat, kärlek, passion och svartsjuka finns bland ingredienserna – liksom mord.

HomanSällskapet