Spionen (2007)

Ett Stasi-dokument i händerna på en utpressare.

Ett mord på en gammal ovän.

Johan Kristian Romans nyfikenhet håller på att kosta honom livet …

Den svenska diplomaten Anders Molin blir under kalla kriget utsatt för ett sovjetiskt värvningsförsök. Han instrueras av sin chef att acceptera och blir dubbelagent med löfte om en strålande framtid inom UD.

Så faller muren. Och vad som göms i snö kommer upp i tö. Anders Molins familjeliv och lovande diplomatkarriär har slagits i spillror. En journalist har dessutom hittat handlingar i Stasis arkiv som pekar ut Anders som sovjetisk spion. För hans gamla chef hägrar posten som försvarsminister och han förnekar all kunskap om Anders tidigare uppdrag. Det skulle stjälpa karriärlasset. Desperat vänder sig Anders till sin vän, antikhandlaren Johan Kristian Homan, för hjälp.

Men Homan har egna problem. Ett studentjubileum får ett katastrofalt slut när en klasskamrat mördas och Homan plötsligt utpekas som mordmisstänkt. Och Anders Molin – är han verkligen så oskyldig som han hävdar?

En annorlunda och dramatiskt laddad kriminalhistoria där det förflutna, vare sig det handlar om spioneri under kalla kriget eller om ett brutalt mord måste hållas hemligt till varje pris.

HomanSällskapet