Vinprovarna (1979)

”Jag stannade vid en av de stora öppningarna i tornmuren. Jag såg ut. Öppningen vette inåt borggården och över muren syntes vingården långt därnere. Någon meter från mig låg en annan del av tornet, i vinkel. Grova murgrönestammar klättrade uppför de skrovliga, grå stenväggarna. Armtjocka lianer bildade en matta över muren.

Då gick månen i moln och jag hörde steg bakom mig. Jag kände en arm på min rygg, en kraftig stöt och jag föll handlöst ner i mörkret”.

I Vinprovarna deltar antikhandlaren och antihjälten Homan i en rundresa till några av de förnämsta franska I vinslotten. Han blir allt starkare övertygad om att någon i denna grupp av gommens virtuoser är en mördare.. 

Medan bouqueten av ädla viner förföriskt lyfter sig över sidorna tätnar misstankarna hos Johan Kristian Homan att ett mord begåtts; Homan axlar sin Sherlock Holmeskappa och går tappert riskerna till mötes, som vanligt tillsammans med sin vackra Siameskatt Cléo de Merode.

HomanSällskapet