Slottet i staden (1989)

”Jag har sänkt mitt nät i historiens ström för att fånga ett silverglittrande notvarp av intryck och stämningar, en mosaik av delar och enskildheter som format min bild av slottet i staden. En vandring genom tid och rum.”

Jan Mårtenson är generaldirektör och chef för FN:s kontor i Genève liksom för FN :s center för mänskliga rättigheter. Han är dessutom populär författare med detektivromaner, poesi och kulturhistoriska essayer i sitt litterära bagage. I ”Slottet i staden” tar han oss med på en vandring genom Stockholms slott, från kastalen Tre Kronor som hotfullt höjde sig till skydd och försvar på Stadsholmens högsta del, till dagens levande, aktiva slott. En vandring genom Sveriges historia, genom salar och gemak i Tessins praktfulla barockslott.

Som chef för kung Carl XVI Gustafs kansli under ett antal år fick Jan Mårtenson unika tillfällen att lära känna det gamla slottet och han redovisar sina intryck i en mycket personlig bok med ett slösande rikt bildmaterial

HomanSällskapet