Till bords med Johan Kristian

Recept

Kyld consommé

från Häxhammaren

2 burkar consommé (väl kyld)

3 dl gräddfil

1 burk svart stenbitsrom

2 msk gräslök

1 liten rödlök

Fördela consommén i 4 stycken i förväg kylda consommékoppar. Vispa gräddfilen lätt för att få bort klumpar och lägg därefter en rejäl ”klick” i varje kopp. Toppa med svart stenbitsrom och lite gräslök. Skär några tunna ringar av rödlöken att dekorera varje portion med.

"Uppfinningen av en ny rätt bidrar i högre grad till människosläktets lycka än fyndet av en ny stjärna på himlen"
Anthelme Brillat-Savarin

Ugnsbakad Piggvar

från Döden gör en tavla

1 hel piggvar på ca 2 kg. (50% av fisken ”försvinner” i form av huvud, ben, inälvor och fenor.

Rensa fisken, ta ur den men låt huvud, fenor och skinn sitta kvar. Skölj.

Lägg den i en eldfast form med lite smör i botten. Krydda med salt och peppar. Låt den stå i ugnen 95 – 100° i ca 40 minuter, stick med en kniv eller gaffel i mitten av fisken för att se om den är färdig. Fiskköttet skall vara vitt och inte se genomskinligt ut. Serverea med brynt, normalsaltat smör, eventuellt några citronklyftor, riven pepparrot och kokt potatis.

"Den som äter och dricker till övermått förstår varken att äta eller dricka"
Anthelme Brillat-Savarin

Pannacotta

från Drakguldet

5 dl vispgrädde

50 g socker

1 vaniljstång

2,5 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen. Klyv vaniljstången på längden.

Koka upp grädde, socker och vaniljstång. Låt sjuda i 5 minuter. Tag upp vaniljstången, skrapa ur halvorna med en tesked och häll tillbaka vaniljkornen i grädden.

Blanda de urkramade gelatinbladen.

Häll upp i 4 – 5  stycken små portionsformar och ställ kallt- Låt stelna i ett par timmar i kylen. Servera med en kompott gjord på syrliga bär eller frukter.

HomanSällskapet