Demonerna (1975)

En indianskulptur ligger sönderslagen på golvet i en våning i Gamla stan. På Kindstugatan. Bara huvudet är helt. Ett brett ansikte med höga kindknotor. Grymma ögon, utan pupiller men med en kusligt levande blick Delarna av en sönderslagen dödsgud från Tolteckulturen, äldre än grekernas. Bredvid ligger en död. Varför? Drev övernaturliga krafter sitt spel? Verkade en dödsgud från ett avlägset, förhistoriskt Mexico i kraft av sin förbannelse? Eller var förklaringen en annan?

Johan Kristian Homan – antikhandlare, estet och antihjälte – ställs hårdhänt inför frågan. Han måste hitta svaret, bokstavligen med livet som insats. För han hamnar i en mardröm där polisen tror att han är skyldig till mord och mördaren utan ansikte väntar på honom. För att slå till för tredje gången.

Demonerna är tre och Johan Kristian ensam. Men inte alldeles ändå. Siameskatten Cléo spelar en avgörande roll i den dramatiska finalen. Inte alldeles oväntat förstås.

HomanSällskapet