Guldmakaren (1984)

Guldmakaren är en Homandeckare i 1700-talsmiljö.

Scenen är Drottningholms slott och Gustav III:s lysande hov. I bakgrunden rör Bellman sin luta, den gamle räven Pechlin smider sina ränker och bland skuggorna bidar Anckarström sin tid

Vem har mördat alkemisten,.”guldmakaren”, magister Malmberg i Drottningholms slottspark? Varför måste han dö? Och har mordet några förbindelser med den sammansvärjning mot Gustav 111:s liv som vävs allt tätare? Johan Sebastian Homan, vice-pastor i Storkyrkan och nyligen utexaminerad från Uppsala akademin, lider av en lika olycklig kärlek till i detektivarbete som sin sentida ättling och kan förstås inte låta bli att blanda sig i det hela.

Och han kommer i vägen för de sammansvurna. Därför måste han bort.

Med greve Munck som oförsonlig fiende och med den hårdföre polismästaren Liljesparre i hälarna kämpar Johan för sitt liv. Och för kungens. En dramatisk kamp som kulminerar en maskeradkväll på Kungliga Operan.

HomanSällskapet