Mord på menyn (2003)

Mord på menyn är liksom Mord och mat inte heller någon Homandeckare.

Antikhandlaren Johan Kristian Homan på Köpmangatan i Gamla stan är hjälten, eller snarare anti-hjälten i Jan Mårtensons över trettio kriminalromaner. Han flanerar genom livet med sin siamesiska katt Cléo de Merode på axeln och dras in i dramatiska förvecklingar med kriminella dimensioner. En matglad filosof som uppskattar bordets fröjder och behag. I varje bok finns också recept.

För tio år sedan gavs recepten ut i Mord och mat, ett lustfyllt strövtåg genom Homans kulinariska landskap. Hur man mördar med lärs också ut. ”Det känns alldeles rätt att antikhandlaren och privatdetektiven Homan nu får en egen kokbok”, skrev Gourmet. Många andra instämde, som Jury. ”För Homans beundrare – och det är många! – är det här naturligtvis ett givet köp.”

Tiden är nu mogen för en ny och omarbetad version. Tio böcker har tillkommit med nya recept och infallsvinklar. Men de har alla en sak gemensamt. Recepten är lätta att laga, till och med Johan Kristian lyckas, och råvarorna ligger inom ramen för hans hushållsbudget. Catharina Mårtenson, med erfarenhet från restaurangvärlden i Frankrike, Schweiz och Grythyttan, liksom från en egen restaurang, har bidragit med sina kunskaper.

Upplägget: Böckerna presenteras i mycket kort sammanfattning, för att sätta respektive måltider i sitt sammanhang, med respektive recept, allt i kronologisk ordning med början med Helgeandsmordet från 1973. Genomgående för alla maträtter är att de inte är särskilt komplicerade att laga till, att råvarorna inte är överdrivet kostsamma och att slutresultatet blir gott!

Uppfinningen av en ny rätt bidrar i högre grad till människosläktets lycka än fyndet av en ny stjärna på himlen

Jean-Anthelme Brillat-Savarin

Recepten är små, lyxiga mästerverk. Mördande goda!

HomanSällskapet