Sofia Albertina – en prinsessas palats (1997) – tillsammans med Ralf Turander

I april 1791 inrättade Gustav III ”konungens kabinett för den utrikes brevväxlingen”. Institutionens uppgifter handhas idag av Utrikesdepartementet, UD, som driver sin verksamhet i en praktfull lokal vid Gustav Adolfs torg i Stockholm.

Byggnaden uppfördes ursprungligen som bostad åt Gustav III:s syster Sofia Albertina, som testamenterade den till den arvfurste som stod närmast efter kronprinsen i successionsordningen. Palatset kallas Sofia Albertinas palats eller Arvfurstens palats. Under senare år har palatset renoverats pietetsfullt och det är en mycket vacker och tidstypisk 1700-talsbyggnad som speglar sig i Strömmens vatten.

Jan Mårtenson, ambassadör och författare, berättar initierat och underhållande om byggnaden, dess historia och nuvarande funktion. De vackra färgbilderna har tagits av Ralf Turander.

HomanSällskapet