Häxan (1999)

”Hon visste inte att hon snart skulle dö. Och det visste inte hennes mördare heller.”

Så inleds Häxan, en dramatisk och spännande detektivroman som börjar i den lilla idylliska byn Grez-sur-Loing söder om Paris. Det var dit” alla” kom på 1880-talet. Carl Larsson, August Strindberg, Anders Zorn och många andra som skulle bli stora namn på den svenska konstnärshimlen. Och på hotell Chevillon bodde de, vid den makliga floden med bron där Carl Larsson friade till sin Karin.

Dit kommer konstnärer fortfarande, men också andra som den avskydda och hatade konstkritikern Pauline. Hon har en självpåtagen uppgift i livet, att rensa bort dem som .inte håller måttet. Ogräset bland rosorna Och det har skaffat henne många fiender, dödliga fiender. Det är inte en slump att hon kallas Häxan.

I Grez-sur-Loing hamnar också Johan Kristian Homan och dras in i en kedja av konflikter, hat och dramatik som resulterar i ond, bråd död. Och han gör också en sensationell konsthistorisk upptäckt.

HomanSällskapet