Tsarens guld (1994)

”Som guld blänkte det till i den mörkgröna mossan, lyste och sken i den grå höstdagen, Men det var inte guld utan nästan bättre upp; knallgula kantareller.”

Johan Kristian Homan, antikhandlaren från Gamla stan, hittar guldgula kantareller i de mörka bergslagsskogarna. Men där finns riktigt guld också. En gammal gruva, för länge sedan insomnad, väcks till liv. Där bröts guldmalm förr och den ryske tsaren var delägare. Nu har ny malm hittats med sensationellt höga guldhalter. Men den rosiga framtidsbilden störs av mörka inslag. En gruvingenjör dödsstörtar ner i ett av de mörka gruvhålen. Johan Kristian får besök av gruvans ägare som inte tror på en olyckshändelse. Men han kan ingenting bevisa. Kan Johan hjälpa?

I Tsarens guld kastas Johan Kristian Homan ut i en häxdans av dramatiska händelser som börjar på en bortglömd rysk kyrkogård långt inne i skogens dunkel. Den gamla gruvan spelar en huvudroll, men handlingen för honom också till en auktion i Geneve för att köpa ärkehertigens diamant, till Reichenbachfallen där Sherlock Holmes dödsstörtade och till Jungfraujoch på 3500 meters höjd i alperna, där han står inför mördarens pistol. Och en skytisk kam från södra Ryssland, mer än 2000 år gammal, blir en viktig ledtråd för att lösa gåtan där inte bara tsaren hr en viktig roll. Den ryska maffian också.

Men Cléo de Merode, den vackra siameskatten, bidrar till upplösningen, Fattas bara annat!

HomanSällskapet