Mord i Venedig (1989)

På planet hem efter en affärsresa träffar Homan en gammal barndomsvän, Anders von Laudern, konsthistoriker och museiman. Efter några glas konjak berättar Anders i största förtroende att han för en tid sedan mitt i natten blev hämtad ur sin säng av två pistolbeväpnade män. De förde honom till en okänd plats där han ombads identifiera en oljemålning. Till sin häpnad kunde han fastslå att det var en äkta, okänd Rubens…

Därefter kördes han hem och försäkrades att han skulle dödas om han berättade för någon om tavlan.

Mord i Venedig utspelar sig i Venedigs palats, Gamla stans trånga gränder och en gammal herrgård i Närke. Bland ingredienserna finns internationell. konsthandel med maffiaförgreningar, liksom raffinerade former för kokainsmuggling och en uppslitande strid kring chefsposten på ett stort museum. I de ledande rollerna återfinns en vacker kvinna som föddes i renässansens Florens för många hundra år sedan samt naturligtvis Johan Kristian Homan och den blåmaskade siamesdamen Cléo de Merode.

HomanSällskapet