Ikaros flykt (2001)

Det var bråttom nu. Ryska spaningspatruller kunde dyka upp när som helst ur oktobermörkret. Artillerielden mullrade dovt vid horisonten och natthimlen lystes upp av ett flämtande, pulserande ljus över skogsranden. Staden brann, dova explosioner hördes. I skydd av mörkret skulle en utbrytning ske.

Den spännande handlingen i Ikaros flykt tar sin början i Estland vid det tyska sammanbrottet i andra världskrigets slutskede. En tysk officer och en ung estniska skiljs åt när Hitlers tusenårsrike står inför sin kollaps. Hon flyr i en fiskebåt till Sverige, han försvinner i slutstridernas kaos.

Mer än femtio år senare mördas en gammal dam i Gamla stan, en tysk politiker begår självmord på ett lyxhotell i Stockholm och bakom kulisserna bedriver nynazismens hantlangare sitt mörka spel.

Johan Kristian Homan, antikhandlaren från Köpmangatan, ställs inför en komplicerad härva av mord och våld, som för honom till vulkanön Lanzarote och fallet får sin dramatiska upplösning i ett främmande land. Ryska ikoner, liksom en utsökt gustaviansk sekretär med lönnfack finns med i den komplicerade bilden med många bottnar.

Ikaros flykt handlar om faran av att i högmod flyga för nära solen. Förbränd kan man störta i havet. Det står klart för Johan Homan i denna detektivroman i Gamla stan-miljö, där konst och historiska återblickar är en del av den spännande handlingen.

HomanSällskapet