HomanSällskapet

Nils-Magnus Lobenius

Ledamot

Nils-Magnus Lobenius, bördig från Falun men boende i Stockholm sedan 2009, har en ganska stor samling böcker. Eller rättare sagt samlingar av olika genrer. Först var det barnböcker, pojkböcker och ungdomsböcker. Det gällde att ha alla Biggles tex. De har numera övertagits av barnbarnen.

En tokig idé var att samla alla nobelpristagare. De skänktes till det lokala biblioteket, som dock inte ville ha dem för att folk ej läser sådana böcker. Det blev Rotarys loppmarknad som övertog kartongerna. Sedan 1962 har golfböcker samlats. Ett tag hade han världens största samling av golfdeckare. Den samlingen inklusive bokhylla är dock såld. I kategorin ”övriga golfböcker” finns det 200 band.

Kokbokssamlingen som administreras av hustrun är lika imponerande, men hyllan med vinböcker växer snabbast. Enligt egen utsago sysslar Nils-Magnus numera enbart med vin.

Han är naturligtvis Munskänkare och har där hand om utbildning och provningar. Blir det tid över ägnar han sig åt HomanSällskapet.

Vin och HomanSällskap fyller inte hela vakentiden. N-M är även verksam i Rotary, Frimurarna, Olofsgillet, Travellers Club, Sälens IF.

”Räknas det att jag är medlem i Svenska Kyrkan också?” avslutar N-M. Jo, han är ledamot i kyrkorådet, minsann.

PS. Av utrymmesskäl togs 12 meter bokhyllor bort. Där rök alla kokböcker och 1 meter Homanpocketböcker.

N-M har kompletterat med följande:

”Som pilot i SAS har jag haft förmånen att bo på hotell under mina resor. Det blev 3630 nätter i olika sängar. 10 år av mitt liv. Och betänk då att jag låg ensam i de olika sängarna, vilket andra kanske inte gjorde. Jag använde regelbundet hotellets shampoo. Det blev 163 liter på 33 år. Det blev också 300 kg tvål. För det mesta tog jag med mig den lilla tändsticksasken på rummet. Bl.a. kunde jag läsa på den var jag bodde vilket var praktiskt när man byter hotell nästan varje natt. Det blev faktiskt 108000 tändstickor, eller en 36 meter hög stapel med askar. Om mina kollegor gjorde som jag under hela sin karriär blev det enkelt räknat 1 miljon liter shampoo eller en 72000 m hög med tändsticksaskar. Inte undra på att det är dyrt att bo på hotell.

Det finaste hotellen jag bodde på var Raffels i Singpore, Peninsula i Hongkong och Oriental i Bangkok. De enklaste var Militärbasen i Thule på Grönland, i tält utanför Nairobi och i en hangar med revolutionssoldater i Liberia. Sämst var också alla hotell i Sovjetunionen.”